Oldsager - Flint og sten fra danmarks oldtid - Fiskeri og fossiler ------ Kjeld Larsen`s Hjemmeside.
 

Fund Tulstrup v Gilleleje Nordsjælland 2008 (opdateret 4/8 11)

På siden her er tre fund fra Tulstrup i nordsjælland, fundet på samme mark,hvor der foruden dem er fundet flere bål grubber fra jernalderen - men intet flint .
Det specielle ved de tre fund er at de alle tre adskiller sig fra "normale" fund der er umidelbart definer og daterbare udfra enten sammenhæng med andre fund eller typologieske fællestræk med tidligere neolitiske eller mesolitisiske fund.

lad os starte med knogle fragmentet : jeg fik i 2009 undersøgt stykket på zoologisk museum i københavn, og fik denne id af det - knogle fragment fra større klovdyr af anseelig alder , nærmere kan man desværre ikke komme en egentlig datering uden en kulstof 14 prøve, stykket har en dyb sort brun patina og bærer flere steder præg af brug som værktøj - blankpolering - tilspidsning - og slid facetter, er registreret på Gilleleje museum : GIM 3976 fig 45.

stykke nr 2 : stor skive kniv/økse af paleolitisk islæt , opgravet fra uberørt kontekst i ca 70 cm dybde , patina og mekanisk slitage tyder på vandholdig sandfyldt ophold i genem tiderne ku være smeltevands strømme af mudder og vand,
stykket har tydelige retucheringer og slagsøm og er fremstillet af en stor afslået skive Datering : -anslået- 25.000 - 450.000 fkr
er ikke registreret pga manglende arkæologisk interesse og manglende typologisk placering.

stykke nr 3 : Her har vi et stykke der skriger til himlen, udformning, patina,mekanisk slid - alt peger på en håndøkse - der som type er veldefineret i diverse opslagsværker om håndøkser fra de gamle kulturer i Europa - i grovhed og teknik er typen daterbar ihvertfald de første 250.000 år bagud - en komma formet - håndøkse
typen er katalogiseret i Handbook of typology Volume one - Debenath/Dibble. et anderkendt opslagsværk der bruges som retningsgivende opslagsværk både blandt profesionelle arkæologer og seriøse amatører verdenen over.
stykket er meget mekanisk slidt, som oven stående, bærer præg af ophold i sand og vandholdige omgivelser, patinaen er grov, tydelig slagsøm og slagflade rest,(slået af en blok)
er ikke registreret pga manglende arkæologisk interesse og manglende typologisk placering.

ærgeligt at 3 stykker af umidelbart palæolitisk ophav ikke ofres mere opmærksomhed! - nu har de om ikke andet så fået det her på min side ;)

25/9 2010

04/8 2011   opdatering : Knoglestykket er identisk med flere fund i og omkring moser hvor ihvertfald et er daterbart til klokkebæger kulturen, man mener at stykkerne har været brugt som "netknyttere" en form for multiværktøj til reperation og fremstilling af fiskenet ( jvf jeg ser på oldsager 4 udg 1979 -227.)


 
Email : k_maclarsen@yahoo.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net